PRINCIPAL

Andreas Krause  BA(Hons) AADipl PGDip MscRealEst RIBA studied architecture at the Architectural Association in London where he graduated in 2000. Before establishing KRAUSE ARCHITECTS, Andreas Krause previously worked with Carlos Jimenez Studio in Houston and UN Studio in Amsterdam, where he was involved with the Arnhem Station master plan and the competition for the Diocesan Museum in Cologne. In 1998 he collaborated with Florian Migsch to win the Europan V housing competition, which was subsequently taken forward to Detail Design. In 2000, Andreas Krause joined Foster + Partners where he worked as an Associate Partner on a number of high profile  projects. Andreas Krause is a registered and chartered architect in the UK and also holds a Master in Real Estate from the University of Reading. His final thesis focussed on corporate real estate ownership and its restructuring, particularly the degree to which corporations should own or lease their real estate assets. Andreas Krause has exhibited his work and lectured at conferences and schools of architecture.
2011 / 2012 Villa 24, London, UK

Villa 24 combines the restoration of a traditional 19th Century Mews house with new understated modern interiors, in which a variety of spaces are either designated as quiet and active areas. The interior layout is a careful interplay of open plan spaces that are laid out horizontally, with vertically stairs and cut outs that penetrate these and suspended spaces above contrasting this arrangement.

link to project

2011 / 2012 Villa W, London, UK

The project for Villa W focused on keeping and restoring the language of the 1930’s villa, and to integrate new minimal and understated interior spaces into the house as well as to form a new modern extension, replacing an existing one that mimicked the original villa. The project also includes the reworking of the exterior landscape. The project aims to make the house and garden cater for a multi-generation family, by reflecting the different needs of the individual family members. At the same time it tries to bring these requirements together into a consistent experience of the house and garden.

link to project 

2011 Sky Villas, Pune, India

Are villa neighbourhoods sustainable in the future? Should India embark on building further villa neighbourhoods or should it try to reinterpret the villa as a high-rise typology, to improve land use, transport links and efficiency of resources employed in creating new dwellings? What appeared as a series of simple questions by our client, became an investigation into villa and neighbourhood typologies and qualities…

link to project 

2011 Pixel Housing, Pune, India

The aim of this project was to take a simple volume of an existing massing and to provide a landscape and facade design that roots the building within the local vernacular language of the site, in particular its foliage and local stone.

link to project 

2011 Sliding Blocks Masterplan, Pune, India

In the Sliding Block Masterplan a series of blocks are offset and pulled apart, improving adjacency with neighbouring blocks and to further strengthen them as an individual entity within the wider master plan. The project is characterised by a series of volumes and massing responding to the local site typography and orientation to the sun. A series of courtyards, allows for efficient access from the east, via small public plazas, as well as more communal courtyards along the road, which are elevated to capitalise on views and to improve privacy.

link to project

2011 Siamese Villas, Belgravia, London

The Siamese Villa project consists out of two villas adjacent to each other in Belgravia, London, which will be integrated into a single residence. By rationalising the internal circulation at the centre of both villas, a variety of small and also generous open-plan spaces can be formed – each villa seemingly carving spaces out from the other.

link to project

2011 Apartment T, Oxford Street, London

Apartment T is located in central London. The project includes the interior remodelling and design of modern interiors throughout, including the design of bespoke built-in furniture. The spatial layout of the apartment was derived by inserting 4 distinct functional volumes into the open plan, which created a continuous space around these blocks defining living and sleeping areas. The blocks were assigned different support functions such as kitchen, bathrooms and study and were more private and secluded when compared to the open plan arrangement of the living and sleeping areas.

link to project

2011 Dancing Towers Masterplan, India

The Dancing Towers Masterplan accommodates 260,000m2 of luxury residential apartments, which feature two distinct types of residential program within each of the 8 towers. On one side the apartments respond to the landscape and terracing near the ground and bottom of the towers, whilst the apartments at the top maximise views and the floor plate reduces in size to allow ample of day light into the apartments. The site posed a number of challenges in particular where to start the design for a dense masterplan on a site on the outskirts of Bangalore, in what is almost a rural context.

link to project

2011 Stacking Tower, Pune, India

The Stacking Tower, with its diminishing volume, is reminiscent to the traditional Buddhist temples found locally, but as an reinterpretation for modern luxury living. The project includes 14,400m2 of residential program across 17 storeys, including 30 apartments of 400m2 each. By working with the idea of stacking individual volumes and pulling out the edges of the floor plates, a high degree of privacy could be achieved between the apartments and floors. This furthermore enables the building facades to be self-shading.

link to project

2011 Offset Volume Tower, Bangalore, India

The project of the Offset Volume Tower investigates zoning envelopes that allow an appropriate floor plate size to achieve the permissible area as well as enable the formation of private terraces along some of the edges of the tower. Additionally the volume of each of the tower storey has been offset, forming terraces on differing sides of the tower around its periphery, of varying height.

link to project

2010 Villa F, South of France

The project for Villa F focused around the question how the existing villa could stay accessible to its ageing clients. By adding a platform elevator into an existing triple height space, the appearance of the elevator could be underplayed such that the entire floor of the triple height space could move up and down.  The elevator became a device; an art piece - to explore and experience the house in a new way, much more so than a pure means of access.
link to project

2010 Row Housing Masterplan, Undri, India

Row housing typically allows the efficient mass production of similar housing types along a road. When we were asked to reappraise the client’s original concept, it enabled us to differentiate the houses to cater more towards the individuality of different owners. This could be achieved by introducing top and side light into the row houses, which significantly improved the interior spaces, along with forming roof gardens, terraces, interior courtyards and light wells.

link to project

2009 Villa U, Saint Paul de Vence, France

This project offered a great opportunity to impact the entire villa arrangement and existing circulation through an extension. The extension enables one to read the interior volume of the villa and to locate it on site by creating considered lines of view into the landscape as well as the length, depth and height of the villa. This allowed a way to link visually spaces horizontally and vertically, and to provide an opportunity to introduce day and sunlight into the villa, differentiated according to the type space and function.

link to project

 

 

PAST EXPERIENCE

2008 Scotland’s National Arena, Glasgow, Scotland (Foster + Partners)

Scotland’s National Arena will be an exciting new addition to the expanding cultural and event hub at Glasgow’s Scottish Exhibition and Conference Centre. The new Arena will provide an outstanding indoor venue for concerts and performances. A highly flexible building, it is designed to accommodate a wide range of events – from pop concerts to grand theatrical shows.

go to Foster + Partners website

Image © Foster + Partners

2008 Princeton University Andlinger Center (Nanotechnology Research Facilities), New Jersey, USA (Foster + Partners)

The design for this state of the art nanotechnology research laboratory, aimed to provide excellent facilities, as well as various formal and less formal spaces for researchers to write up their findings and to discuss these with their peers.

Image © Foster + Partners

2008 University of Baltimore, Law School Competition, Baltimore, USA (Foster + Partners)

The design for the new Law School at the University of Baltimore, was to create a visionary building that enabled other schools to use its facilities and also for the law school to be open to the public. The design includes a grand atrium within which classrooms are suspended, allowing the roof of the pods to be used for informal teaching within the backdrop of the city skyline.

Image © Foster + Partners

2007 Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich, England (Foster + Partners)

Alteration and refurbishment works continuous at the Sainsbury Centre to preserve and update this architectural icon. The works during 2007 and thereafter, were part of the planned preventative maintenance programme which was first setup in 2002, based on a detailed building condition report. The works included the replacement of interior cladding and partitions, restoring the 1970 elevators and design for the re-glazing of the south facade of the building, to be undertaken in 2012.   Image © Foster + Partners

go to Foster + Partners website

2006 610 Lexington Ave, New York, USA (Foster + Partners)

This elegant and slender 61-storey high-rise tower houses luxurious service apartments in addition to a five star hotel for the Shangri-la group. The project includes a total area of 257,000 square feet. The tower takes its very slender (15x45m) foot print to maximise views across Midtown and Manhattan.

Image © Foster + Partners

2006 Yale School of Management, New Haven, USA (Foster + Partners)

Situated on a 4.25-acre site on the east side of Whitney Avenue, the new design for the new 230,000 square foot business school will be site-specific and sensitive to the surrounding neighbourhood. It will comprise of modern buildings and excellent facilities arranged around a central courtyard. Plans are to pursue LEED certification and to provide for a flexible and stunning building complex, capturing the school’s vision for the years to come.

go to Foster + Partners website

Image © Foster + Partners

2006 Tower Proposal – 980 Madison Ave, New York, USA (Foster + Partners)

The project includes the redevelopment of an existing low-rise five storey historic building with high-end retail, galleries and one floor of offices. The project proposes to add a 31 storey high-rise tower to the existing building to facilitate 20 luxurious penthouse apartments of about 500 square meters each.

Image © Foster + Partners

2006 Revised Proposal – 980 Madison Ave, New York, USA (Foster + Partners)

Due to the landmark commission’s concerns of appropriateness, the tower proposal was not progressed further and subsequently a low rise block addition was proposed and accepted. the project is to be implemented shortly.

Image © Foster + Partners

2003 Competition Lincoln Centre for the Performing Arts, New York, USA (Foster + Partners)

Foster and Partners winning entry for the international design competition for the Lincoln Centers Avery Fisher Hall, the home of the New York Philharmonic, is a stunning volume that is carefully crafted to respond to its urban context and that provides for a thriving concert building. The competition committee reviewed design by Richard Meier, Arata Isozaki and Rafael Moneo.

Image © Foster + Partners

2003 Refurbishment Lincoln Centre for the Performing Arts, New York, USA (Foster + Partners)

The project looked at a number of refurbishment and alterations options to combine a wide range of facilities such as rehearsal spaces, café, restaurant, meeting spaces, etc. under one roof, along with a state of the art concert hall.

go to Foster + Partners website

Image © Foster + Partners

1999 – 2003 S-Block, Vukovar, Croatia

The project S Block is part of a winning architectural competition for Europan V for a site in Vukovar, Croatia. The project looks at the war-torn city fabric in which the voids are taken as a departure point for introducing new uses into the fabric with the aim of tying together the existing urban structure.

link to project

2002 Sainsbury Centre For Visual Arts, Norwich, England (Foster + Partners)

In 2002 Foster + Partners were commissioned to design a new connection between the Crescent Wing and Sainsbury Centre through a new underground link, which was formed by constructing a new basement inside the existing gallery and by converting under utilised storage spaces. A new spiral staircase and platform elevator which sit within two cut outs in the floor, connect the two levels vertically. The scheme also improves the existing entrances, provides new entrance canopies and better visitor facilities, as well as, includes the replacement of 95% of the existing building services.   Image © Foster + Partners

go to Foster + Partners website 

 

 

2000 Urban Tetris, Frankfurt am Main, Germany

The project with the name Urban Tetris, aims to find a development strategy for large plots of land that can attract development to the city as a whole and investigates the changing role of urban planning in wake of an increasing rise of regional self-governance.

link to project

2000 Tanta- and Illumilight

Prototype design for resin or plastic based light fixtures.

link to project

1997 Diocesan Museum Competition, Cologne, Germany (UN Studio)

The competition site for the new Diocesan Museum in Cologne is a former bombsite of Gothic cathedral that had been destroyed during the Second World War. The destroyed cathedral exposed a number of historic layers of ruins beneath it. Over the centuries church after church had been built and demolished on this site dating back to the 6 and 11 century AD. The competition proposal of a suspended series of volumes, wrapped in a shrink wrapped envelope hoovers above the ruins. The table like structure carefully touches the ground in four locations, with the building arrangement and structural grid being derived from the historic patterns and grids of the former churches that had previously been built on this site.  Image © UN Studio

1997 Bus and Rail Interchange, Arnhem Netherlands (UN Studio)

The original masterplan commissioned by the city of Arnhem was predominantly based on massing but did not address the complex functional linkages and requirements that exist in such a complex transport hub. The project started with an appraisal of the original masterplan and a number of movement studies which helped formulate an organisational diagram of the required relationships and visual connections. The scheme is currently being implemented including a main station terminal for bus and rail, underground car park, shopping and office for an estimated 110,000 users a day.  Image © UN Studio

go to UNStudio website

 

© copyright 2014